Ferran Mascarell organitza i coordina al CCLBlanquerna el cicle “Cataluña en la España contemporánea”

Comença un nou cicle de debats al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna (c/Alcalá, 44-Madrid-), que coordina i presenta el polític i historiador Ferran Mascarell amb l’objectiu d’induir a la reflexió i l’intercanvi de coneixements i d’idees entre especialistes de Catalunya i de Madrid.

“Cataluña en la España contemporánea. Encuentros y desencuentros” és el títol d’aquest cicle en el qual hi participaran, entre els mesos d’abril i juny, noms reconeguts d’intelectuals, catedràtics i polítics.

Mascarell considera que un dels aspectes més sorprenents de la història espanyola és la dificultat d’articular un procés institucional que, a més de sòlid, fos capaç d’acollir el conjunt de la diversitat social de l’Estat. Per diversos motius les ruptures constitucionals –sovint traumàtiques- sempre han tingut més fortalesa que les continuïtats i la història dels segles XIX i XX ha esdevingut un procés d’intents d’institucionalització mai reeixits del tot.

En 4 sessions s’analitzaran, per part de diversos especialistes, quatre moments molt significatius de la història d’Espanya intentant desxifrar què ha impedit que es consumessin les continuïtats constitucionals desitjables en un marc d’acceptació, inclusió i acomodació de tota la ciutadania.

 

Les 4 sessions del cicle:

26 d’abril. L’Estat liberal

Anàlisi de l’Estat Liberal que s’articula en el context de les Corts de Cadis. Debat amb la intervenció de: Jaime Ferri, professor titular de Ciència Política de la Universitat Complutense de Madrid; Jordi Maluquer, historiador, Catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Link del Vídeo al web del CCLBlanquerna:  https://www.youtube.com/watch?v=3zFqEou0FGo

 

16 de maig. L’Estat després de la crisi del 98

Intervencions: Borja de Riquer Permanyer, historiador especialista en història espanyola i catalana dels segles XIX i XX, i Javier Moreno Luzón, Catedràtic d’Història del Pensament i dels Moviments Socials i Polítics a la Universitat Complutense de Madrid.

Link Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=IH3PQivmZ-g

 

7 de juny. L’Estat Republicà del 31

Què va suposar la República? Quines raons van impedir el seu desenvolupament i la consolidació d’aquest procés històric?

Intervencions: Enric Ucelay-Da Cal, historiador, especialitzat en Història Contemporània, Catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, i Rafael Cruz Martínez, professor Titular del Departament d’Història del Pensament i dels Moviments Socials i Polítics en la Facultat de Ciències Polítiques (UCM)

Link Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=1LuLT9OEQ8Y

 

28 de juny. L’Estat del 78

Intervencions: Agustí Colomines, historiador, professor titular d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, i Antoni Rovira, Catedràtic Dret Constitucional UAM.

Link vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=gBgvQC1aHvg

 

El cicle al web del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna: http://delegaciomadrid.gencat.cat/ca/centre_cultural_llibreria_blanquerna/Activitat-cultural/cicles-centre-cultural/Ciclo-Cataluna-Espana/